I midten av juni var en 9 måneders reise for 30 ‘astronauter’ over. Landingen skjedde på Operaen i Oslo, der president i Røde Kors, Svein Mollekleiv, tok dem i mot. Oppdraget som ble gitt de 30 utvalgte for trekvart år siden var enkelt, men vanskelig: finn fremtidens inntektsmuligheter for verdens største frivillige humanitære hjelpeorganisasjon. Børge Brunes fra Compendia var en av de 30 utvalgte fra norsk nærings-, kultur- og samfunnsliv.

Behov for nye inntektsmuligheter

Etter bortfallet av spilleinntektene måtte Norges største frivillige humanitære hjelpeorganisasjon, Røde Kors,  tenke nytt for å opprettholde og videreutvikle hjelpetilbudet. Et stort apparat av engasjerte leverandører med ulik kompetanse – kommunikasjon, konseptutvikling, PR og teknologi - ble satt i gang for å planlegge det som skulle bli innovasjonsreisen Moonwalk RED. Moonwalk REDs oppgave er å finne nye, innovative og forutsigbare inntektsmuligheter for Røde Kors.

En av Norges mest ettertraktede stillinger

12. august 2010 gikk startskuddet for Moonwalk RED med rekruttering av samfunns- og næringslivets fremste kandidater til 30 stillinger som Norges første innovasjonsastronauter. Kampanjen var svært synlig; ved hjelp av annonser i de fleste av landets aviser, på nett og i virale medier ble det søkt etter de beste hodene som sammen skal skape nye inntekter til Røde Kors. Stillingen var høsten 2010s nest mest søkte – og astronautteamet ble plukket ut og satt sammen av profesjonelle ressurser.

Kan det la seg gjøre?

Børge Brunes fra Compendia var en av de svært mange som ble oppmerksom på prosjektet da astronautstillingene ble utlyst. “Jeg tenkte at dette må være Norges mest meningsfulle oppdrag. Dette ville jeg gjerne være med på, men kunne det la seg gjøre?” sier Børge. Han tok det opp på jobben; var dette noe han kunne bruke en del tid på de neste månedene dersom han ble plukket ut? Kunne Compendia hjelpe til med deltakeravgiften, som var i en størrelsesorden han ikke kunne finansiere selv?

“I Compendia har vi ansatte med mye energi og engasjement. Energi og engasjement lever best når de gis utløp på ulike arenaer – ikke bare jobb. Når vi samtidig er en bedrift med et bevisst forhold til samfunnsansvar ble det naturlig for oss å støtte Børge. Engasjementet hans er flott.  At han ble en av de 30 utvalgte er noe vi er veldig stolte over!” sier Oddvar Håland, daglig leder i Compendia.

Tenk nytt!

11. Oktober 2010 var det ‘take off’ for Innovasjonsreisen. Svein Mollekleiv, president i Røde Kors, overleverte oppdraget til innovasjonsastronautene med følgende beskjed: “Dere skal, i verdiskapende samspill med oss, og uavhengig av hva vi i dag gjør, finne nye løsninger som både kan gjennomføres og finansieres – løsninger for hvordan vi best kan hjelpe flere”. 

“Innovasjonsreisen har bestått av ni samlinger med spesifikke temaer”, forteller Børge. “Jeg vil trekke frem to ting som spesielt spennende: for det første har det vært en utrolig inspirasjon å få jobbe så tverrfaglig; teamet har representert hele bredden av norsk kultur-, samfunns- og næringsliv. For det andre har det vært tilfredsstillende for meg personlig å kunne bruke min realkompetanse til å utvikle idéer som kan gi nytte for mange som virkelig trenger det.” 

Moonwalk RED har i tillegg til det utvalgte astronautkorpset benyttet seg av ‘bakkemannskap’; hvem som helst har kunnet bidra gjennom å komme med forslag til løsninger på oppgaver gitt av astronautene, som har gjort utstrakt bruk av sosiale medier underveis. 

I juni 2011 er reisen over, og Børge Brunes og de andre 29 innovasjonsastronautene har landet. Resultatet av reisen er 13 innovative forretningsidéer som ble overlevert til en svært imponert og takknemlig Svein Mollekleiv som representant for Røde Kors. I sin takketale inviterer han astronautene til å engasjere seg videre, og jobbe sammen med Røde Kors’ egen organisasjon for å sikre at idéene blir realisert på best mulig måte. I samarbeid vil Røde Kors og astronautene sikre midler til å føre Røde Kors’ viktige samfunnsoppgave videre: å yte hjelp til sårbare og utsatte grupper i samfunnet.